Mastodon
top of page

Going with the Flow (NL)

Soms gaan de dingen niet zoals we willen. Ondanks alle plannen en hard werken is de uitkomst soms heel anders dan verwacht of gehoopt.


Als dat gebeurt, reageren we vaak teleurgesteld en uit het veld geslagen. We denken dat we iets fout hebben gedaan, dat we het anders hadden moeten aanpakken. Of we leggen de schuld bij anderen of bij de omstandigheden die veel moeilijker waren dan beloofd of ingeschat.


Soms denken we dat we de enige zijn die dit soort dingen “overkomt” en zeggen dingen als: “Ik heb altijd pech” en “Waarom gebeurt mij dit nou weer?” We worden opstandig of boos en proberen vast te houden aan de plannen die we hebben gemaakt en het leven dat we willen leiden. We verzetten ons tegen die teleurstellende, frustrerende realiteit en reageren onze negatieve gevoelens op onszelf of anderen af.


Wat we kunnen doen om beter met teleurstellingen om te gaan, is ons wat meer door het leven te laten leiden: going with the flow. Er zijn mensen die denken dat dit betekent dat we alleen nog leuke dingen moeten doen, of dat we ons passief door de omstandigheden moet laten leiden. We hebben bepaalde ideeën over hoe we moeten leven, hoe ons leven eruit moet zien en hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. Je zomaar aan de stroom van het leven overgeven is eng, want de uitkomst is onzeker.


Voor mij betekent “going with the flow” dat je je niet verzet tegen wat er op je pad komt en niet alles probeert te manipuleren en naar je hand te zetten. Met de flow – de stroom - meegaan vraagt om zelfbewustzijn, aandacht en aanwezig zijn in het moment. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je de volgende dingen doen.


Ademhalen en voelen

Bewust en rustig ademhalen helpt om je hoofd en je lichaam te kalmeren en spanning en weerstand los te laten. Geef je gevoelens de vrije ruimte. Het is helemaal geen schande om boos of verdrietig te zijn. (Meer hierover in mijn blog over gevoelens.)


Bij jezelf te rade gaan

Kijk eens goed naar jezelf. Waarom ben je opstandig en reageer je met weerstand op de realiteit? Misschien heb je te hoge verwachtingen van jezelf. Wat kun je ervan leren?


Accepteren

En dan bedoel ik niet alles opgeven en het bijltje erbij neergooien! Accepteer wat je niet kunt veranderen en kijk welke andere mogelijkheden en alternatieven je hebt. Misschien ontdek je plotseling een kans die je niet eerder had gezien.


Loslaten

Laat je verwachtingen en gedachten over jezelf en over het leven los en kijk wat meer naar wat het leven je op je pad brengt. Wat kun je ervan leren?


Het is handig om te weten dat we veel gebeurtenissen en omstandigheden niet in de hand hebben of naar onze hand kunnen zetten. En dat het niet veel zin heeft om te proberen andere mensen te veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is ons eigen gedrag en onze eigen denkwijze over mensen en situaties.
Ik hoor graag je reactie op dit onderwerp. Bijvoorbeeld, wat going with the flow voor jou betekent. Vind je het moeilijk om dingen te accepteren en los te laten?

Zou je wat meer in het moment willen leven, in plaats van je zorgen te maken over wat er is geweest en wat er misschien gaat komen?


Als je over jezelf en je leven wilt praten en over wat je graag anders zou zien, kun je een gratis coaching gesprek met mij aanvragen. Hier vind je meer informatie.

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page