Mastodon
top of page

Goed genoeg

Updated: Dec 14, 2022

Eén van de vragen waar iedereen in zijn leven wel eens mee worstelt, is de vraag: Ben ik goed genoeg? Ben ik lief genoeg? Intelligent genoeg? Mooi genoeg? Stoer genoeg? Ben ik als moeder of vader goed genoeg? Ben ik wel goed genoeg voor die baan?


We vergelijken onszelf met anderen en beginnen te twijfelen. Het gaat maar rond in je hoofd. Al die gedachten die jou proberen wijs te maken dat andere mensen liever, leuker, aantrekkelijker en interessanter zijn dan jij. We denken namelijk dat andere mensen wel goed genoeg zijn. Maar vergeet niet dat jij ook een mens bent! Iedereen – echt, iedereen! – twijfelt wel eens aan zichzelf.


Zelfbeeld

Ons zelfbeeld wordt door onze ervaringen met andere mensen gevormd. Als je hebt ervaren dat liefde aan voorwaarden is verbonden, vind je dat heel normaal. Je vindt het normaal dat je aandacht krijgt als je goede cijfers op school haalt. Als je braaf doet wat er van je wordt verwacht, word je beloond. Misschien weet je dat je een paar uur of zelfs dagen wordt genegeerd als je iets verkeerd hebt gedaan. Misschien associeer je fouten maken met straf of pijn. Je hebt geleerd dat als je maar goed genoeg bent, je de aandacht, liefde en waardering krijgt waar ieder mens naar verlangt. Dit alles heeft gevolgen voor je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.


Vertrouwd

Wij mensen zoeken in onze relaties – met familie, vrienden, in dagelijks contact, in ons werk en in liefdesrelaties - naar dingen die vertrouwd zijn. Ik heb bijvoorbeeld een aantal liefdesrelaties gehad waarin ik vaak het gevoel had dat ik in vele opzichten niet goed genoeg was. Natuurlijk werd ik daar ongelukkig van, zodat ik mezelf uiteindelijk uit zo’n relatie losmaakte. Maar ik maakte steeds weer dezelfde keuze. Totdat ik een relatie kreeg met iemand die mij als gelijke en met respect behandelde. Iemand die mij liet merken dat hij me echt leuk vond en geen spelletjes speelde om mijn aandacht te trekken.


Zelfbescherming

Het heeft me een paar jaar gekost om mijn nieuwe partner te vertrouwen en mezelf echt te laten zien. Ik was er zo aan gewend dat aandacht, liefde en genegenheid aan voorwaarden waren gebonden, dat ik het gevoel had dat er iets niet klopte. Ik geloofde niet dat hij echt van mij hield! Waardoor ik deze vreemde nieuwe relatie ging saboteren en mijn partner ging testen. Omdat ik niet geloofde dat zijn liefde echt was, niet geloofde dat ik zijn liefde waard was, deed ik onbewust alles om mezelf tegen verdriet en teleurstelling te beschermen.


Gelukkig liet deze man – met wie ik inmiddels zestien jaar samen ben - zich niet uit zijn tent lokken. Hij werd niet boos, hij zei geen lelijke dingen en gebruikte mijn woorden niet tegen me. Hij houdt gewoon van me. Onvoorwaardelijk.


Heb jij in bepaalde situaties het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Twijfel je of je vrienden en familie wel echt van je houden? Hoor je voortdurend die stem in je hoofd die kritiek op je heeft? Besef dan dat je gedachten niet meer zijn dan dat: gedachten. Het voelt echt, maar dat is het niet. Het is je onderbewustzijn dat jou tegen teleurstellingen, pijn en verdriet wil beschermen.


Als je over jezelf en je leven wilt praten en over wat je graag anders zou zien, kun je een coaching gesprek met mij aanvragen. Hier vind je meer informatie.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page